امروز می خواهیم به سراغ یکی از محبوبترین دیدنی های رشت یعنی بازار بزرگ رشت برویم. جاذبه ای که با بسیاری از بازارهای سنتی ایران تفاوت دارد و حال و هوای آن بسیاری از گردشگران را فریفته خود کرده است. در سفر کارناوالی مان می خواهیم از فضای اینجا برای تان بگوییم، عکس های بازار رشت را با هم تماشا کنیم و در مورد اینکه بازار رشت کجاست و چه چیزهایی در آن به فروش می رسد اطلاعات بیشتری به دست بیاوریم. همراه ما باشید تا از این جاذبه محبوب استان گیلان برای تان بیشتر بگوییم.
البته بازار رشت، تنها یکی از ده ها جاذبه ای ست که در رشت امکان بازدید از آن را دارید. اگر بخواهید در مورد دیگر دیدنی ها و تفریحات مرکز گیلان و اقامت در آن بدانید و اطلاعاتی در مورد غذاهای محلی رشت به دست آورید، می توانید وارد صفحه راهنمای سفر به رشت شوید.
چرا بازار بزرگ رشت؟
- گشت و گذار در بازار محلی رشت به اندازه ای جذاب و دلچسب و دلنشین است که می تواند خاطره شما از بازارگردی در ایران را به طور کامل تغییر دهد.
- تنوع محصولات، کیفیت و تازگی آنها یکی از مهمترین دلایل محبوبیت این بازار بین مردم و گردشگران است.
- در کنار میدان شهرداری، برترین جاذبه گردشگری شهر رشت محسوب می شود.
- بزرگترین بازار روباز کشور است.
آشنایی با بازار رشت | بزرگترین بازار روباز کشور
راهی رشت، شهر باران های نقره ای شده ایم و قصد داریم به سراغ معروفترین و محبوبترین جاذبه این مقصد دوست داشتنی برویم. بازار محلی و سنتی رشت انتخاب ماست؛ بازاری که در مرکز شهر قرار دارد و نقش مهمی در اقتصاد، تجارت و فرهنگ اینجا ایفا می کند. روزانه هزاران نفر از شهرها و روستاهای دور و نزدیک استان گیلان و استان های همسایه برای خرید و فروش به بازار می آیند. بازار رشت، همچنین با 24 هکتار مساحت، بزرگترین بازار روباز کشور نیز هست و حال و هوا و فضای جذاب آن در کنار تنوع بالای محصولات و تازگی شان باعث شده تا هر ساله هزاران مسافر و گردشگر از آن دیدن کنند.
مطالب مرتبط
-
بازار تجریش تهران
-
بازار تبریز
-
بازار وکیل شیراز
حال و هوای خوش بازار رشت
این درست است که بازار رشت به دلیل تنوع بالا و کیفیت خوب محصولات، به یکی از بهترین بازارها در گیلان برای خرید تبدیل شده است؛ اما این تنها دلیلی نیست که مسافران برای گشت و گذار به اینجا می آیند. بازار رشت بیشتر از هر چیز دیگری، با حال و هوای دلچسب و جذاب خود، مسافران و گردشگران را افسون می کند و آنها را برای گشت و خرید به سوی این بازار می کشاند. اما جذابیت بازار رشت در چیست؟
افسون بازار رشت پیش از اینکه قدم در آن بگذارید، شروع می شود، زمانی که صدای همهمه و سر و صدا از اطراف بازار به گوش تان می رسد و شما را به سوی خود می کشاند. همین که وارد اینجا می شوید، جادوی بازار کار خود را می کند و شما را به دنیای دلنشین از رنگ، عطر و آواز می برد. اینجا لهجه های شیرین رشتی، گیلکی، تالشی، فارسی و ترکی از گوشه و کنار بازار به گوش می رسد و آوازهای محلی گیلانی که توسط مغازه دارها و دستفروش ها برای جلب توجه مشتری خوانده می شود، شما را به سوی خود جذب می کند. بازار رشت جایی ست که رنگ و عطر میوه ها و سبزی های تازه، بوی تند ماهی، زرق و برق آینه و شمعدان های سفره عقد، بوی نویی لباس ها و کفش ها و رنگ و لعاب زَلَم زیمبوهای چینی درهم می آمیزند و جای پای خاطره شان را چنان در ذهن تان سفت و محکم می کنند که بارها و بارها می خواهید به اینجا برگردید و دوباره در آن قدم بزنید.
شکم گردی در بازار رشت
بخش بزرگی از جذابیت بازار رشت در شکم گردی در این بازار خلاصه می شود. اینجا که هستید، رفتن به یکی از رستوران ها، قهوه خانه ها یا سفره خانه های داخل بازار را فراموش نکنید. رشت یکی از جذاب ترین شهرها در باران برای شکم گردی ست و رستوران های بازار نیز به دلیل اینکه به مواد تازه و اولیه دسترسی دارند یکی از خوشمزه ترین و تازه ترین غذاها را می توانند در اختیارتان قرار دهند. هرچند ظاهر رستوران ها ممکن است چندان باب دل تان نباشد؛ اما طعم خوش غذای شان باعث می شود چیزهای دیگر در مورد آنها را فراموش کنید.
البته جذابیت های شکم گردی در بازار رشت تنها در رستوران گردی های آن خلاصه نمی شود. در رشت که هستید، به هیچ وجه خوردن تنقلاتی مانند رشته خوشکار، کلوچه فومن، باقلاهای تازه پخت شده آن هم در هوای بارانی رشت، لقمه های نان، پنیر، گردو، گوجه، خیار، سیر تازه، باقلای تر و … را از دست ندهید.
عکاسی
یکی از جذاب ترین تفریح هایی که در بازار رشت می توانید تجربه کنید، عکاسی از آدم ها و منظره های مختلف جذابی ست که اینجا پیش روی تان قرار می گیرد. رنگهای مختلف، کالاهای متنوع، بارانی که طراوت تازه ای به بازار می دهد و البته دردسر مغازه دارها را زیاد می کند و خیلی چیزهای دیگر در بازار رشت می تواند شما را به ثبت عکس های متفاوت وسوسه کند.
آنچه می توانید در بازار رشت بخرید
بازار رشت از آن دست بازارهایی ست که در آن می توانید به همه نوع کالایی دسترسی داشته باشید، به قول معروف اینجا از شیرمرغ تا جون آدمیزاد خرید و فروش می شود.
میوه و تره بار: از جمله بهترین کالاهایی که در بازار رشت می توانید خریداری کنید، میوه ها، سبزیجات و صیفی جاتی ست که از گوشه و کنار استان گیلان تازه به دست فروشنده های بازار رسیده و در کنار میوه ها و تره باری که از تمام کشور به اینجا آمده اند، به فروش می رسند.
انواع ترشیجات، ادویه ها و چاشنی های غذا: انواع زیتون، زیتون پرورده، روغن زیتون، رب انار ترش، رب ازگیل، آب نارنج، سبزی های معطر شمال، ادویه های تازه و … که به غذاهای محلی گیلانی طعم و عطر متفاوت دلچسب و جذابی می دهند، از دیگر محصولاتی هستند که اینجا می توانید به عنوان سوغاتی بخرید و با خود به خانه ببرید.
آجیل و خشکبار: یکی دیگر از خوردنی هایی که در بازار رشت به فروش می رسد، انواع آجیل و خشکبار و خوشمزه هایی مانند لواشک ها و ترشی های محلی مانند انواع آلوچه و آلوست. در کنار اینها خرید بادام آستانه، که بهترین بادام ایران را تولید می کند، را فراموش نکنید.
لبنیات محلی: انواع لبنیات مانند پنیر سیاه مزگی، کره، ماست و دوغ محلی از جذاب ترین خوراکی هایی هستند که در بازار رشت می توانید سراغ آن را بگیرید.
انواع ماهی: همان طور که پیش از این نیز گفتیم، انواع ماهی های شمال که تازه از دریا گرفته شده اند، در کنار ماهی های مختلف پرورشی و مخلفات آن از مهمترین محصولات بازار رشت محسوب می شوند. میگو، ماهی های دودی و شور و اشپل هایی که در بسته بندی های جدا به فروش می رسند، از دیگر محصولات دریایی ست که در اینجا می توانید بخرید.
برنج: برنج یکی از مهمترین محصولات استان گیلان، انواع برنج تازه است که در سرتاسر استان کشت می شود و برای عرضه به بازار رشت آورده می شود. اگر دوست دارید تا طعم و عطر یکی از بهترین برنج های ایران را در خانه داشته باشید، حتما سری به بازار رشت بزنید.
انواع پوشاک: انواع پوشاک ایرانی و خارجی، از لباس های زنانه و مردانه گرفته تا کفش و پوشاک بچه را می توانید با قیمت مناسب در بازار رشت تهیه کنید. همچنین اگر به وسایل خرازی نیاز داشته باشید، اینجا یکی از بهترین مکان ها برای خرید انواع وسایل خرازی ست.
وسایل سفره عقد: یکی از جذاب ترین و پرزرق و برق ترین بخش های بازار رشت، راسته ای ست که در آن وسایل سفره عقد مانند آینه و شمعدان به فروش می رسد. انعکاس نور در آینه ها، بازار رشت را به یکی از مکان های جذاب برای گشت و گذار و عکاسی تبدیل می کند.
زیورآلات مصنوعی و اجناس چینی: متاسفانه زیورآلات مصنوعی و اجناس چینی به تمام بازارهای ایران رخنه کرده اند و بازار رشت نیز از این قاعده مستثنا نیست.
شیشه، بلور و وسایل تزئینی خانه: بخشی از بازار رشت هم به فروش انواع شیشه، بلور و وسایل تزیینی خانه اختصاص پیدا کرده است. در اینجا می توانید وسایل مورد نیاز خانه تان را با قیمت پایین تری از پاساژهای بیرون بازار تهیه کنید.
ظروف پلاستیکی: یکی از محصولات مهمی که در بازار به فروش می رسد انواع ظروف پلاستیکی ست.
انواع ظروف آلومینیومی، زیورآلات طلا و نقره، انواع پارچه و … از دیگر کالاهایی ست که در بازار رشت می توانید آنها را خریداری کنید.
معماری و بخش ها
بازار رشت همان گونه که پیش از این گفتیم، بزرگترین بازار روباز کشور است و بر خلاف بسیاری از بازارهای سنتی ایران، سقف های گنبدی و نورگیرهای بلند بر قوس مرکزی ندارد، تنها بخشی از راسته بازارگرها با استفاده از حلب پوشانده شده است. روباز بودن این بازار به دلیل آن است که بتوانند از اندک روزهای آفتابی رشت استفاده کنند. این بازار در کل شامل میدان بزرگ، میدان کوچک، چند راسته، مسجد، چهارسوق و کاروانسراست که متاسفانه از تمام آنها اطلاعات خوبی در دست نیست.
راسته ها
راسته مسگرها: یکی از ورودی های بازار رشت راسته مسگرهاست، ورودی این راسته در سمت خیابان مطهری قرار دارد و در گذشته به ساخت و فروش ظروف مسی اختصاص داشت. البته این روزها دیگر در این راسته خبری از صدای چکش ها بر ظرف های مسی نیست و در حجره های آن، اجناس مسی فروخته نمی شود. امروز راسته مسگرها محل خرید و فروش کفش، لباس و فرش و موکت است و تنها تک و توک مغازه های فروش ظرف های مسی در آن دیده می شود.
راسته ماهی فروشان: معروفترین راسته بازار رشت، راسته ماهی فروشان است. امکان ندارد تا بازار رشت بیایید؛ اما به این راسته سری نزنید. راسته زرگرها را که پشت سر گذاشتید، با شنیدن بوی تند ماهی و سیر تازه متوجه می شوید که راه را درست آمده و بازار ماهی فروشان رسیده اید. اینجا انواع ماهی های محلی شمال که تازه از آب گرفته شده اند به فروش می رسد از ماهی سفید و زردک و کپور دریایی تا انواع ماهی های قزل آلای پرورشی و ماهی شور و دودی. در کنار ماهی، اینجا می توانید مواد دیگری که برای طبخ ماهی به شیوه گیلانی ها نیاز دارید تهیه کنید. موادی که شامل انواع سبزی های محلی مانند چوچاق، خالی واش، برگ سیر، کوتکوته و …، گردو، اشپل (تخم ماهی) تازه و نم سود شده و … می شود.
اما ماهی و مخلفات آن تنها چیزهایی نیستند که از بازار ماهی فروشان می توانید بخرید، انواع مرغ های محلی، اردک، غاز و حتا پرنده هایی که شکار شده اند نیز در این راسته به فروش می رسند.
راسته میوه فروشان: این راسته یکی از شلوغ ترین و جذاب ترین راسته های بازار رشت به شمار می رود. انواع میوه ها و سبزیجات تازه نوبرانه و محلی در این راسته به فروش می رسد. اهمیت اصلی راسته میوه فروشان رشت، تنظیم قیمت بازار میوه در تمام شهر رشت و چه بسا در استان گیلان است.
کاروانسراها
کاروانسراها یکی از جذاب ترین بخش های بازار رشت هستند و بسیاری برای تماشای معماری و تزیینات به کار رفته در ساخت این کاروانسراها به اینجا می آیند. کاروانسراهای بازار که تعداد آنها به 14 عدد می رسد، سکوها و طاقی های بلندی دارند و بخش های مرکزی آن هم روباز هستند. همراه ما باشید تا در ادامه با تعدادی از این کاروانسراها بیشتر آشنا شویم.
طاقی بزرگ: طاقی بزرگ نام کاروانسرایی ست که در سال 1321 ه.ق در ضلع جنوبی کاروانسرای طاقی کوچک و راسته دوم زرگرها ساخته شد. این کاروانسرا همچنین از غرب به راسته پلاستیک فروش ها و از شرق به سرای قیصریه مرتبط است. کاروانسرای طاقی بزرگ از جمله ساختمان هایی در بازار رشت است که وضعیت به نسبت خوبی دارد. حجره های طاقی بزرگ در اختیار مغازه های لباس فروشی ست و حیاط میانی آن با باغچه ای در میانه و درختی تنومند زیبایی خاصی به این بخش از بازار بخشیده است.
طاقی کوچک: طاقی کوچک، یکی دیگر از کاروانسراهای بازار رشت است که در ضلع شمالی بازار و جنب مسجد حاج مجتهد قرار دارد و از طریق دالان جنوبی و شرقی به کاروانسرای طاقی بزرگ، راسته گونی فروشان و کاروانسرای ملک می رسد.
طاقی سعادت: این کاروانسرا در محدوده میدان بزرگ قرار دارد و یکی از قدیمی ترین کاروانسراهای بازار است. قدمت کاروانسرای طاقی سعادت، به دوره قاجاریه باز می گردد و در گذشته یکی از مهمترین بخش های بازار رشت محسوب می شده است.
کاروانسرای محتشم: این کاروانسرا در سال 1300 ه.ق توسط روس ها ساخته شد و با سردر بلند و طاقی که با آجرهای قرمز تزیین شده است یکی از کاروانسراهای زیبای بازار رشت محسوب می شود. از این کاروانسرا امروز به عنوان انبار کالا استفاده می شود.
کاروانسرای چینی چیان: این کاروانسرا در قسمت شمال غربی بازار رشت و نزدیک چهارسوق واقع شده است و از سمت شرق به سرای حاجی حسن خان و از سمت غرب به راسته حلبی سازها و سرای سعادت می رسد. دلیل نامگذاری این بنا، ساخت این کاروانسرا توسط برادران چینی چیان در سال 1308 ه.ق ست.
کاروانسرای ملک: کاروانسرای ملک در دوران قاجار ساخته شده است و در گذشته برای صادرات برنج به روسیه و ابریشم به کاشان و یزد مورد استفاده بود.
کاروانسرای گلشن: کاروانسرای گلشن در ضلع شرقی بازارچه عطاران قرار دارد و امروزه کاربری آن به انباری بزرگ برای مغازه داران تغییر پیدا کرده است.
تیمچه آهنی، مسجد کاسه فروشان، راسته پلاستیک فروش ها، سرای قیصریه و … از دیگر بخش های بازار رشت هستند.
مسیر دسترسی
آدرس: رشت، خیابان امام، بازار بزرگ رشت
برای رسیدن به بازار رشت مسیرهای متفاوتی پیش پای شماست. بسته به اینکه بخواهید به کدام بخش بازار دسترسی داشته باشید باید از قسمت های مختلف شهر رشت راهی اینجا شوید. خیابان های مطهری، امام، میدان شهرداری و خیابان شریعتی بهترین مسیرها برای رفتن به بازار رشت محسوب می شوند. البته ورودی اصلی بازار رشت در خیابان امام و نزدیک میدان شهرداری قرار دارد. هرجای شهر که هستید به سوی یکی از این خیابان ها یا میدان شهرداری راه بیفتید تا در نهایت به بازار رشت برسید. از آنجایی که بازار رشت بسیار پیچیده و تو در توست بهتر است اگر نیاز دارید تا به بخش خاصی دسترسی پیدا کنید، از افراد محلی کمک بگیرید.
ساعت های دسترسی
به مانند بعضی از جاذبه های تاریخی یا موزه ها نمی توان ساعت خاصی را برای بازار رشت تعیین کرد؛ اما در ساعت های ابتدایی روز این بازار به نسبت خلوت است و هر چه به وسط روز نزدیک تر می شویم مغازه های بیشتری باز می شود. همچنین اگر می خواهید میوه و سبزی تازه تری تهیه کنید بهتر است ساعت های ابتدایی روز به این محل مراجعه کنید.
جاذبه های اطراف
اگر پیش یا پس از بازدید از بازار بزرگ رشت هوس کردید تا باز هم در شهر بگردید و از جاذبه های اطراف بازار دیدن کنید، لیست پیشنهادی کارناوال می تواند گزینه های خوبی برای گشت و گذار در اختیارتان قرار دهد.
- میدان شهرداری و پیاده راه علم الهدی در فاصله 100 متری پیاده
- پارک سبزه میدان در فاصله تقریبی 500 متری پیاده
- باغ محتشم در فاصله تقریبی 1.5 کیلومتری
- بلوار گلسار در فاصله تقریبی 3.5 کیلومتری
- پارک ملت در فاصله 2.5 کیلومتری
مطلب مرتبط
-
میدان شهرداری رشت | از میادین تاریخی ایران
البته خوب است بدانید که شما در رشت به گستره وسیعی از دیدنی ها و تفریحات دسترسی دارید و می توانید به غیر از جاذبه های گردشگری و تفریحی پیشنهاد شده در این بخش، با ورود به صفحه دیدنی ها و تفریحات رشت، اطلاعات مفیدی در مورد هر کدام از آنها به دست بیاورید.
سرگذشت بازار رشت
از تاریخچه بازار رشت، اینکه برای اولین بار توسط چه کسی ساخته شد و توسعه پیدا کرد، اطلاعات خاصی در دست نیست و آنچه که از این بازار در تاریخ باقی مانده است، اتفاق هایی ست که در اینجا رخ داده است. گفته می شود کاروانسراهای بازار رشت در قدیم محل اتراق کاروان های شتری بودند که طاقه های ابریشم و دیگر محصولات را به اینجا می آوردند تا بعدا راهی بندر پیربازار شده و به آن سوی آب های دریای خزر صادر شوند. همچنین در منابع مختلف آمده است که بازار رشت یک بار توسط لشکریان کریم خان زند و یک بار هم به وسیله سربازان آقامحمدخان قاجار به آتش کشیده و غارت شد. البته این تنها حوادثی نیست که برای اینجا اتفاق افتاده است، تا کنون بارها و بارها بازار رشت دچار طعمه آتش شده و تعدادی از دکان ها، مسجدها و کلیساهایش با خاک یکسان شده اند.
دغدغه کارناوال
بازار رشت در گذشته زمانی که رشت تا به این اندازه رشد و توسعه پیدا نکرده بود، می توانست جوابگوی نیازهای مردم باشد؛ اما امروز به دلیل افزایش جمعیت و افزایش وسعت شهر دیگر نمی تواند به تمام افراد خدمات رسانی کند. از طرفی از آنجایی که این مکان اصلی ترین جاذبه شهر به شمار می رود، تعداد زیادی گردشگر و مسافر به آن سر می زنند و در اینجا خرید می کنند؛ مساله ای که باعث شده تا حجم افرادی که روزانه وارد بازار می شوند بسیار بالا باشد.
متاسفانه توسعه بازار رشت به درستی و بر اساس استاندارهای ایمنی و روز انجام نشده است و هر لحظه امکان دارد این بازار به دلیل سیم کشی های غیراستاندارد، لوله کشی های گاز، نبود تجهیزات ایمنی کافی و … دچار حادثه هایی مانند آتش سوزی شود. اتفاقی که می تواند جان افراد زیادی را به خطر بیندازد.
به همین جهت بهتر است مسئولان شهری و میراث فرهنگی رشت، از تعداد مغازه ها و حجره های بازار کم، تعدادی از انبارهای کالا را به مکان امن تری منتقل، سیستم های سیم کشی و لوله کشی را استاندارد و بازار را با وسایل ایمنی تجهیز کنند.